Æbler i overtal?

I efteråret er det sæson for æbler. Masser af æbler – alle vegne. Dem, der er den lykkelige ejer af æbletræer, ved hvor massivt, det kan være. Og hvor meget, der går til spilde. Og selvom æblerne ikke er noget, man har været ude at købe, er det vel en slags madspild alligevel? I hvert fald er det mad, der udemærket kunne have været spist – blot det blev “reddet” i tide?

Æbler findes i store mængder om efteråret

Æbler i tonsvis går til spilde...

Mange af æblerne ender deres dage på jorden som nedfaldsæbler, der  efterfølgende får lov at rådne op. Hvilket ikke er særligt lækkert heller. Er man ejer af et eller flere æbletræer, er der dog et par måder, hvorpå man kan få æblerne brugt – helt eller delvis:

Legaliser “æblerov”. Har du masser af æbler, som du ikke har en jordisk chance for at kunne bruge? Så husk, at masser af mennesker slet ikke har æbletræer – og gerne vil have del i rovet. Måske nogle du kender – måske nogle du ikke kender. Lad rygtet løbe. Eller annoncer det i din lokale brugs? Eller annoncer i den Blå Avis under “Bortgives” – det er gratis. Jeg har også set nogen, der stille æbler ud til vejen i kasser og skrev “Værsgo`” på et skilt. Uanset: Der er garanteret noget, der kan bruge de æbler, du ikke kan få brugt – det er udelukkende et spørgsmål om at finde frem til dem.

Hører du omvendt til dem, der ikke har disse mængder af æbler, men derimod masser af ideer til, hvad herlighederne kunne bruges til, så spørg nogle af dem, der har masser. Du kan endda risikere, at de er glade for, at hjælper dem af med nogle af æblerne!

Opbevar æblerne godt. Hvis du har pladsen til opbevaring, kan du få æblerne til at holde sig rimeligt længe. De skal opbevares køligt, men frostfrit. Opbevar dem i kasser med sand imellem – så holder de sig godt. Kig engang imellem om der er rådne iblandt – og fjern dem, så de ikke “smitter”.

Tænk mere på ting, du kan bruge æbler til. Altså til madlavning, i desserter og i kager. gammeldags æblekage, æbletærte, æbleflæsk, bagte æbler med syltetøj osv.

Få æblerne lavet til æblemost. Jo, der eksisterer stadig mosterier. Har du mange æbler, er det muligt at få

Astrid

3 Comments

    • Jeg har faktisk læst den på et tidspunkt.

      Jeg er selv opvokset på landet, hvor vi i efteråret var ved at blive kvalt i æbler. Dengang havde de dog værdi – de blev enten opbevaret eller sendt på mosteri på Fyn. Det sidste var faktisk nedfaldsæblerne – de var fuldt brugbare til most. Det var så i 60’erne og 70’erne….

      KH. Astrid

  1. Ja, tænk at folk køber æbler fra New Zealand, Chile, mm – mens de samtidigt har egne danske æbler i haven… Det er dybt gonat. 🙂

    Og ja – æblemost er skønt! 🙂

    KH
    Stop Spild Af Mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *