At koge suppe på et søm…

Eller koge suppe på en sten – det er der også nogen, der kalder det. Det tager udgangspunkt i en gammel fortælling om en mand, der har et søm, som han hævder, man kan koge suppe på. Han får dog lokket nogle forskellige madvarer ud af sin vært – og det ender med en fantastisk suppe.

Fantastisk hvad man kan med et søm. Mange har sikkert hørt historien. Nu er det ikke fordi dette skal handle om søm – eller gamle fortællinger for den sags skyld. Det handler om madrester – og hvad man kan bruge dem til. Og suppe er en af de oplagte ting. Man kan putte alt muligt i en suppe. Det er oplagt som restemad.

Suppe som restemad

Og det bringer os frem til suppe som restemad. For suppe er faktisk en af de ting, hvor man kan få brugt selv den mindste rest. Der er ikke meget, der ikke kan integreres i en grundsuppe.

  • Kartofler
  • Langt de fleste grøntsager
  • Kødrester, der kan skæres i småstykker
  • Pasta-rester
  • Rester af kødpålæg – hvis man strimler det
  • Ærter, bønner og andre bælgfrugter
  • Ost. Smøreost kan opløses i en suppe og blive en del af den. En rest alm. ost kan rives og kommes oven på lige før servering.
  • Krydderurter Løg, hvidløg ol.
  • Og brødresterne kan naturligvis spises til…

Suppe kan bruges som restemadOmend man måske ikke skal putte det hele i på en gang. Det handler naturligvis om at få det hele sat sammen smagsmæssigt.

Og der er sikkert mere, som  jeg ikke er kommet i tanke om i skrivende stund. Og det gode ved denne metode er, at selv de meget små rester – dem man ellers troede var for små – kan blive en del af suppen. Og når jeg laver suppe og fylder den med små rester af det ene og det andet, tænker jeg på historien om at koge suppe på et søm.

Suppen falder forskelligt ud fra gang til gang. Og spørger nogen, hvad det er for en suppe, må jeg sommetider blive dem svar skyldig.

“Grundsuppe” + rester = suppe på et søm

Skal du lave suppe og har den “grundlæggende suppe” kan du jo se om ikke den  – på ganske naturlig vis – kunne opsluge en god del af småresterne?

Apropos suppe, har Rolf Lund – forfatter til fattigrøvskogebøgerne – en opskrift på en grundsuppe, baseret på linser, som man efter sigende skulle kunne lave mange forskellige supper på.

Og det ligner slet ikke restemad! Vent, det er det jo heller ikke! det er suppe på et søm…

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *