Julens madspild

I julen købes der så store mængder af mad ind. Man kan ikke lade være med at tænke, at det kan da ikke være menneskeligt muligt at æde alt det? Og det er det faktisk heller ikke – meget af det havner i skraldespanden. Er det virkelig nødvendigt? Det er det naturligvis ikke – men det sker alligevel.

Bare fordi det er jul..?

Julen madresster bør ikke ryge i skraldespanden

Julemad - hvorfor køber vi mere end vi kan spise

Men man kan gøre sit i husstanden for at mindske det. julen er tidspunktet på året, hvor vores forbrug tager overhånd – og det afspejler sig også i, hvordan vi indkøber mad. Det skal da sandelig ikke være for lidt! Det skal jeg så hilse og sige,at det er der sandelig ingen risiko for.

Vi  vi virkelig hellere smide ud i store mængder end vi vil løbe en næsten hypotetisk risiko for, ar der skulle blive en lille smule for lidt af et eller andet? Vi smider væk – og vi smider væk i store mængder. Affaldsmængderne omkring jul er større end noget andet tidspunkt  på året. Og det gælder i øvrigt ikke kun fødevarer. Er julens en slag alibi for at smide væk i et omfang, vi ellers ville finde umoralsk?

Den dyre julemad….

Mange klager over, at julemaden tynger budgettet for meget ned. Og her er chancen for at nedbringe regningen for julemaden – og madspildet samtidigt. Det handler nok allermest om planlægning af julens måltider. Og så at lade være med at være bange for, at man har købt for lidt ind. Sidst med ikke mindst, skal man lære, at julerester skal spises. Det skal ikke losses ud til fordel for noget nylavet. Normalt regner man med, at middags-retter fint holder sig i køleskabet en 3-4 dage. Og den regel træder ikke ud af kraft fordi det er julemad, det handler om! Brug det til middagsmaden de næste dage. Måske i en ny form – måske suppleret med noget andet.

Og julerester er særdeles egnede som frokost de næste dage – og i øvrigt til madpakker. Hivs man hører til dem, det skal arbejde mellem jul og nytår.

Begrænsningens kunst

Og husk lige, at man godt kan begrænse Udbuddet af julemad på bordet. Nogle skal have både and, flæskesteg og medister på bordet – så alle får lige det, de helst vil have. Er det nødvendigt? Hvis man mener det er nødvendigt, må man jo reducere mængden af hver ting.

For mængderne er også et punkt, man skal se på. Vær lidt realistisk: Er det nødvendigt med så meget mad, at alle kan foræde sig – og det mere end en gang?

Julens indkøbslister

Prøv at gøre det samme, som man anbefaler, hvis man skal nedbringe husholdningsomkostninger og madspild i det daglige: lav en madplan med dertilhørende indkøbsliste. Så får man sorteret i de unødvendig impulskøb, som man nemt lavet i supermarkedet hvis indkøbende er uplanlagte. det er masser af fristelser i supermarkedet – og dette er kraftigt forstærket i juletiden.

Køb det, du spiser…

…og spis det, du køber. Så enkelt som det lyder, ligeså svært er det at efterkomme.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *