Tilbage til kødgryderne?

Ja, ideen kan få de fleste – især kvinder – til at gyse. Alt dette med at få sine rester brugt, forbindes ofte med fordums husmødre, er stod i køkkenet dagen lang. Men det behøver ikke at være så galt, som det lyder. Vi skal ikke stå i køkkenet hele tiden. Og nu vi er ved det med kvinderne og kødgryderne: Hvem siger, det kun er kvinderne, der skal gøre dette arbejde?

Mennesker er vanedyr

I virkeligheden handler det nok om andre vaner. Madlavnings-vaner og indkøbsvaner. Vi gør som vi plejer – hvis ikke vi gør noget for at bryde vanerne. At gøre som man plejer føles ofte rigtigt på en eller anden måde. Og selvom det egentlig ikke går helt godt….

Tilbage til kødgryderneNår vi ender med at smide så meget ud, skyldes det muligvis mest af alt dårlige vaner, vi har opbygget. Og hvis vi skal til at genopfinde den måde, vi kører vores husholdning på, skal vi sørge for, det ikke er noget, der bliver unødigt besværligt. For så er der en indbygget risiko for, at vi ikke bliver ved med det.

Tilbage til kødgryderne skulle der ikke blive tale om – medmindre det er det, vi gerne vil. Men der kan godt være løsninger, der er smartere for os – og får os til at spilde mindre mad. Uden at det derfor betyder, at vi skal lave mad i en uendelighed.

Tilbage til kødgryderne – en gang om ugen?

Det har jeg fundet passende. For mange af os er hverdagen ikke en, hvor vi står og laver mad helt fra bunden hver dag. Vi har ikke tiden. Og hvis vi havde den, ville vi muligvis bruge den anderledes. Så mine ene dag om ugen med kødgryderne, handler måske mere om at “producere” mad til ugen.

Denne dag – hvor man så har tid – har man lettere ved at tænke resterne ind ens man ellers har når man har travlt. Skal man undgå at spilde for meget mad, er det ofte tiden, der er ens fjende. På denne måde bliver det hele lagt på skinner, men man har overskuddet til det. Når det hele så skal gå hurtigt er det halve gjort – og resten klar. Man skal ikke tænke så meget på det. Bare gøre det. Og det er ikke det værste – ikke når man har travlt, i hvert fald.

Convienience Food

Jeg har – som så mange andre – en vis hang til “convenience food” – altså noget, der går hurtigt. Men jeg laver den selv. Udover at den som regel er dyr, er man ikke meget herre over tingene. Mange retter laver jeg ikke til en gang aftensmad – men derimod til flere. Så kan det fryses ned – og tages op når jeg skal bruge det.

Nej, det er ikke alt, der kan fungere på denne måde. Men der er en stor del mad, man kan gøre delvist klar. Ideen er, at det skal være lige til at gå til – og ikke tage ret lang tid. Men man kan sagtens have frikadellerne frosset ned og sovsen ligeså. Mens man så varmer det op, koger man også kartofler/grøntsager.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *