Datomærkningshysteri?

Sidste salgsdato? Mindst holdbar til? Bedst før? Bør nydes inden? Kært barn har mange navne. Vi snakker her om madvarernes “udløbsdato”. Mange mennesker vil slet ikke spise madvarer efter den angivne dato – uanset! Men det kan man ofte godt. Hvem har ikke prøvet at spise noget mad, der smagte ganske udemærket – blot for derefter at finde ud af, at det var overskredet med flere dage, Uden at det tilsyneladende havde nogen betydning.

Hvor længe kan det egentlig holde sig?

Udløbsdatoen er ikke udtryk for, at maden nødvendigvis er sundhedsskadeligt efter denne dato. Den er måske udtryk for, at der kan være et kvalitetstab – på den ene eller anden måde. Men man skal passe på, hvordan man opfatter denne dato – uanset hvad fabrikanten måtte have kaldt den.

En god ledetråd – men ingen lov

Nar man køber ind, er det naturligvis en god ledetråd for, hvor længe den mad, man køber, kan holde sig. Men man skal ikke se på det på helt samme måde når maden er hjemme i køleskabet. Er datoen overskredet og maden stadig ser ud og smager som den skal, er der al mulig god grund til at tro, at den er iorden. Ikke at man skal lade helt være med at se på holdbarhedsdatoen – man skal bare til enhver tid sætte sund fornuft højest.

I langt de fleste tilfælde er vi udemærket i stand til at finde ud af, om maden er ok – uden hjælp fra evt. datomærkning, Og vi skal lige huske, at der fandtes en tid, hvor datomærkning slet ikke var “opfundet” – uden at vi af den grund fyldte os med fordærvet mad. Og iøvrigt er der faktisk varer, der slet ikke er datomærket- for eksempel er frugt og grønt mange steder ganske uden datomærkning.

Datomærkning contra sund fornuft

Datomærkninger er selvfølgelig lavet i en god mening – og skal da også bruges som sådan! Den er til den hysteriske side – måske et spørgsmål om ansvarsfraskrivelse? I hvert fald bør en datomærkning til en hver tid overtrumfes af almindelig sund fornuft. Ellers ender vi med at kassere masser af mad, der er ganske udemærket – og iøvrigt på ingen måde sundhedsskadelig. Hvis det lugter som det skal – og smager som det skal – så er det muligvis helt iorden. Er vi ikke fuldt i stand til selv at vurdere madvarene – når det kommer til stykket?

Astrid

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *