Vi har nogle runkne æbler liggende i en skål. Hvis man spørger min søn, ville han sige, at de er uspiselige og skal smides ud. Men det kommer de ikke – de kan udemærket bruges. OK, jeg indrømmer, at det måske ikke er det mest spændende. Men de kan bruges, de er på ingen måde sundhedsskadelige – højst kedelige.
Men også det er der råd for! Fordi de er kedelige at kigge på, betyder det ikke, at de behøver at blive til noget kedeligt!
Man kunne i og for sig sagtens skrælle dem og spise dem – det er altså kun det yderste, der er runkent. Og skulle der være et par små brune pletter på, er det noget, der kan fjernes. Det er ikke sundhedsskadeligt. Det er de fleste nok udemærket klar over. Alligevel falder valget ofte på at smide dem ud.
Gode til æbletærte
Man kan bage en æbletærte. Her er runkne æbler lige så gode som friske. Så hvorfor ikke bruge dem til det? Æbletærten kan – i modsætning til de rå æbler – udemærket fryses.
Hvem elsker ikke æblekage?
Har man ikke tiden til det, kan man vælge at skære æblerne op og koge dem til æblegrød. Nu ved jeg godt, at æblegrød måske ikke er det mest brugte i de danske familier, men man kan bruge den til at lave gammeldags æblekage som mange godt kan lide. Bruger man ikke æblegrøden med det samme, er der heller intet i vejen for at fryse den ned.
Eller en lille hurtig æbledessert?
Eller en af de små hurtige, der kan bruges som dessert. Skær æblerne i stykker – og steg dem på panden med en smule smør og kanelsukker. Kan spises som den er – eller serveres med flødeskum eller creme cremefraiche.
Nej, æbler er ikke bare æbler.