Der er ikke noget med bare…

Det er bare nogle ris!” – eller “Det er jo bare for nogle få kroner”. Der er mange ting, vi fortæller os selv, når vi ender med at smide mad ud. Jeg overså et par ting i køleskabet, der nåede at gå til – et stykke vandmelon og en rest lasagne viste sig uspiselige. Og jeg lod det gå ud, naturligvis.

Og det er rigtigt, at det ikke er ret meget – og ikke koster ret meget – men det er jo ikke grunden til, at det aldrig blev spist!

Vi smider ikke “rigtigt” ud

Det er i bund og grund bare undskyldningen. Og det er jeg klar over når jeg står og smider det ud. Det er ikke fordi jeg mener, vi skal være hellige og påstå, at vi intet smider ud – vi skal bare få det minimeret. Og lægge mærke til det når det går galt. Ikke fordi man skal slå sig selv i hovedet med det. Men i stedet fordi man skal lære noget af det.

Problemet med det med “bare” er, at det griber om sig. Tidligere sagde jeg “bare” om meget mere. Det gør det ligesom ok. Men problemet er, at det ofte sker netop lidt ad gangen. Vi smider ud i små portioner og ænser det derfor ikke.

Mange bække små….

Hver dansker smider i gennemsnit 63 kg. mad ud årligt. På den baggrund er der lavet en undersøgelse af, hvor meget danskerne selv mener, de smider ud. Og de mener langtfra at de smider så meget ud – hvis overhovedet. Og det kan naturligvis være sandt for nogles vedkommende – men for andre sker det lige så stille og umærkeligt. Vi vænner os til det – og ser det derfor ikke. Dette må i hvert fald være medvirkende årsag til denne uoverensstemmelse mellem vores egen opfattelse – og så virkeligheden…

Problemet i denne sammenhæng kan være, at det er i portioner, hvor vi ikke ænser det. På samme måde, som man ser at folk kan bruge masser af penge på småting uden at ænse det! Fordi en tier eller tyver jo ikke rigtigt er noget, vi regner. Men er der tilpas mange – så kan vi mærke det!

Så vi smider lidt ud hist – og lidt her. Ikke noget særligt – hvor der handles, der spildes! Men alt ialt bliver det alligevel til en hel masse. Det bliver til madspild. Og det er derfor, vi ikke skal tænke, at “det er bare…”. Engang imellem går det galt. Men det er ikke bare…

Astrid

2 Comments

  1. Rigtig godt indlæg! Og og vi skal også huske på at mange folk ikke opfatter dét at smide visse typer fødevarer ud som madspild. For eks. smid een maden ud fra sin tallerken efter en frokost, og da han blev spurgt hvorfor, svarede han “jeg opfatter ikke dét at smide salat og karse ud som madspild”. Ergo, er der mange folk, det tror at “pynt” på tallerkenen (grøn peber, salat, persille, karse, mm) som mad!

    Vildt, ikke…

  2. Ah.. glemte “ikke”, altså:

    Ergo, er der mange folk, det tror at “pynt” på tallerkenen (grøn peber, salat, persille, karse, mm) er ikke mad!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *