Fordi vi kan….

Hvad er grunden til, at vi smider så meget mad ud? En af grundene er, at vi slæber alt for meget til huse – mere end det er muligt for os at spise – uden fuldstændigt at foræde os! Men hjem kommer det – og det synes som om, det er næsten af sig selv.

Den simple forklaring…

Men al maden, der ikke bliver spist – den skal jo i bund og grund ikke med os hjem. Men vi fylder i indkøbsvognen, som var det en konkurrence – altså en konkurrence om, hvem der kan slæbe mest til huse. Det må gå galt – og det går galt!

Vi fylder i indkøbsvognen - fordi vi kan

Bare fordi vi har råd, behøver vi vel ikke fylde vognen med overflødige varer?

DR2 bringer idag en udsendelse om madspild – og her bliver det sådan set forklaret på en meget simpel måde. Når vi slæber maden med hjem, er det fordi vi kan! Supermarkederne er fyldt med alskens tig og sager, vi kan spise. Opfordringen ligger i luften – vi skal bare fylde i vognen. Og vi har råd – mange har i hvert fald. Så der er intet, der umiddelbart forhindrer os i at slæbe langt mere til huse end vi på nogen måde kan nå at spise! Vi køber ind til skraldespanden – fordi vi kan!

Hvad gør vi så?

Det er så i høj grad forklaringen. Maden er tilgængelig – og vi har penge nok. Det etiske problem er ikke svært at få øje på – men i den daglige travlhed toner det ud. For vi kan jo stadig! Vi har for meget at vælge imellem – og vi er for rige!

Men der er metoder, der kan bruges. Men i dette tilfælde er det den enkelte, der skal gøre en indsats. Her kommer et par tips.

  • Det ene er en gammel klassiker: Lav en madplan og en indkøbsliste – og følg den. Og hav ikke så travlt, at du ikke gider kigge efter, hvad du har i forvejen – og hvad der kunne trænge til at blive brugt. Så er du godt på vej. Når du er i supermarkedet behøver du ikke mere tænke på, hvad du skal købe – for det står på indkøbslisten. Og det, der står på indkøbslisten er det eneste, du skal købe.
  • Sæt dit madbudget på skrump. Hvis du afsætter et beløb til hver uge, som skal dække de madvarer, familien bruger, er der automatisk sat en bremse på. Man gør sig selv lidt mindre rig. Pengene skal række – og det skærper ens sanser – og afholder en fra at købe noget overflødigt. Og de penge, du så får til over, er jeg helt sikker på, du finder noget andet at bruge til. Prøv at sætte dem ind på en konto og se, hvad det bliver til i løbet af et år. Det øger motivationen!

Spar affald og penge…

Hvis du ikke kan gøre det af andre grunde – så måske for pengenes skyld. For der er mere at spare end de fleste er klar over. Og det er slet ikke så besværligt som man går rundt og tror. Behøver vi smide mad ud – bare fordi vi kan?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *