Har du en madplan?

Hvorfor er der så megen snak om madplaner. Mange sværger idag til madplanen, for det gør livet lettere for dem – ikke mindst de travle familier. Men det er ikke den eneste grund til at lave en madplan. Madplanen kan nemlig spare dig masser af penge.

Og – ej at forglemme – kan den være et godt redskab i kampen mod madspildet. Hvis den altså bliver brugt rigtigt. Og dette hænger jo også direkte sammen med den økonomiske side af sagen. Al den mad, du ikke mere smider ud! Der er penge i det her – hvis man ikke gør det af andre grunde?

Madplan – kedelig plan?

Madplanen spare dig pengeMange vil gerne klynge sig til tanken om, at man da laver mad spontant. At det er for kedelig med madplaner og indkøbslister og alt det der. For hvad hvis vi nu heller ville have haft noget andet i stedet for? Problemet er, at vi på denne måde også ofte laver klat-indkøb, som bidrager til problemet. Vi spekulerer ikke i, hvor meget vi reelt kan spise. Og hvor længe ting kan holde sig – ej at forglemme. Madplanen gør, at man kan tænke alt dette igennem i ro og mag derhjemme – og ikke mens man køber ind!

Og en madplan behøver egentlig ikke være noget særligt kunstfærdigt – den, der ses her på billedet er en ag mine. Skrevet på et stykke kopipapir med kuglepen.

Madplan – besværlig plan?

Madplanen giver overblik over, hvad man skal have at spise ugen igennem – og dermed over, hvad man skal købe ind. Den sparer en for en del penge i fejlslagne indkøb. Jeg tror mange har det som jeg: Vi duer ikke til at købe ind uden at vide, hvad vi egentlig køber ind til!

Det der med at købe ind på vejen hjem fra arbejde til noget aftensmad, som man endnu ikke ved, hvad skal være? Ja, når jeg skriver det her, ligner det noget, der skal og må gå galt.

Det er ikke besværligt – det er lettere. Hvis man ofrer en times tid om søndagen – og mere tid behøver man ikke bruge – sparer det en masser af tid og besvær ugen igennem.

Madplan og madspild

Gevinsten mht. madspild er, at meget stor:

  • Man undgår impulskøb eftersom man har en liste med over det man skal købe. Står det ikke på listen, skal man ikek have det. Og så kommer man ikke hjem med “fejlkøb”, der alligevel ender i skraldespanden.
  • Når man laver madplanen, kan man tage udgangspunkt i, hvad man allerede har i huset. Og sætte fokus på det, der snart skal bruges.

Før i tiden bildte jeg mig selv ind, at jeg sagtens kunne tage det en dag af gangen – og købe ind spontant. Det kan jeg sådan set også godt. Men det er alt for dyrt – og jeg vil komme til at smide alt for meget ud. Og – nu vi er ved det: Det er kun i teorien, at det er sjovt at købe ind spontant!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *