Hvor meget smider vi væk – og hvorfor?

De fleste af os er klar over, at vi smider for meget væk. Men hvor meget? Vi har naturligvis officielle tal, men de beror på en gennemsnitsbetragtning. Et gennemsnit af hele Danmarks befolkning. Og det er selvfølgelig også interessant nok. Men skal man komme det til livs, er det i bund og grund mest interessant at vide, hvad man selv smider ud. Og hvorfor – så man kan undgå det fremover.

Slut med madspildet

Ikke mere madspild - men hvordan?

Jeg satte mig på et tidspunkt for, at det her går ikke. Ikke bare er det for dyrt – det er en gennemført dårlig ide. Og burde i øvrigt være ganske udnødvendigt. Så jeg lavede en lille logbog over, hvad der gik galt. Jeg skrev ned, hver gang jeg smed mad ud, der kunne have v æret brugt. Og jeg skrev også, hvad jeg mente skulle have været gjort for at undgå det. Og så skulle dette bruges til at undgå det fremover

Det er i virkeligheden lidt som at stille en diagnose. Eller lidt ligesom, hvis man vejer for meget og derfor skal skrive ned alt hvad man spiser. Som vi kender det fra slankeprogrammerne….

Det skal så lige siges, at det at skulle skrive det hele ned i sig selv kan reducere madspildet. man gør sig nok lidt mere umage. Ikke desto mindre fik jeg nogle resultaterne, der var til at føle på. Mine fejl falder i flere kategorier:

  1. Dårlig planlægning. Hvis jeg ikke planlægger indkøbene, vil jeg unægtelig komme til at forkøbe mig – og har gjort det. Det vil for eksempel sige, at jeg køber madvarer, som jeg ikke ved, hvad skal bruges til
  2. Jeg når ikke at fryse – eller på anden måde forarbejde maden i tide. Det vil sige, at madvarer, jeg ville kunne nå at redde – eller bruge – i virkeligheden bare får lov at forgå
  3. Manglende overblik. Det betyder, at eftersom jeg ikke har overblik over, hvad jeg har af mad, kommer jeg nemt til at købe noget, jeg har i forvejen.
  4. Mit køkken er ikke indrettet til hurtigt at danne sig et overblik. Dvs at ting kommer til at gemme sig i krogene – eller i bund af fryser eller køleskab.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *