Madopskrifter og madspild

Mange sværger til madopskrifter. For så er man da sikker på et godt resultat. Og sikker på, at man laver det på den rigtige måde? I mange tilfælde gælder det også at man er rimeligt sikker på, at alt for meget havner i skraldespanden. Det største problem med madopskrifter er – efter min mening – at de har alt for mange ingredienser.

For mange ingredienser – for meget spild

Hvis man skal købe ind til det, kan man nemt komme af med en mindre formue. Og – værre endnu – man får svært ved at anvende det hele, fordi den opskrift, man bruger dagen efter måske har helt andre bestanddele. Man får nemt indtrykket, at jo flere ingredienser, jo mere avanceret er maden. Og varieret måske endda?’

Hvis jeg skulle bruge madopskrifter…

Der er for mange ingredienser i madopskrifterne

Madopskrifterne indholder for mange ingredienser

Jeg tør knap tænke på, hvor galt det kunne gå. I hvert fald hvis jeg skulle bruge dem som det er ment. Alt for mange ingredienser ville havne inde bag i mit køleskab, hvor de ville få lov at ligge indtil de blev for gamle. Nej, det passer ikke, at jeg slet ikke bruger opskrifter. Som mange andre danskere er jeg ikke særlig dreven udi madlavningens kunst.  Og lidt kyndig vejledning kan sagtens være på sin plads. Så naturligvis er der opskrifter indblandet i min madlavning.  Jeg har bare fundet en anden måde at bruge dem på.

 

  • Mange opskrifter betragter jeg kun som en vejledning i blandingsforholdet i en ret. For det er en ting, der kan være rar – eller ligefrem nødvendig – at vide!
  • Man skal være opmærksom på, at en opskrift ikke nødvendigvis er den endegyldige sandhed om hvordan maden skal laves. Betragt den som vejledende. Det bliver en halveksperimentel madlavning. Og jeg indrømmer, at det ikke går lige godt hver gang. Men pointen er, at man lærer en del om, hvad der kan lade sig gøre. Og hvilke ingredienser, der kan erstatte hinanden. Eller hvilke, der evt. kunne udelades. Og det mindsker det “repertoire” af forskellige ingredienser, man behøver at købe ind.
  • Mange ingredienser kan nemlig udemærket erstattes af andre. Det er en god ide at spekulere lidt i det. Ellers ender man op med en masse rester. Opskrifter skal ikke følges slavisk. Betragt dem som vejledende.

Lav din egen opskriftssamling

Og synes du, du virkelig har brug for opskrifterne, så lav en samling af opskrifter, som netop kører med få ingredienser. Eller som matcher det, du normalt har i huset. Og det betyder ikke, at man skal ud og anskaffe en masse kogebøger. Overalt på nettet er der store opskriftssider. Du kan finde tusindvis af opskrifter, som du ikke skal betale for. Der er masser af websider, der formidler dette. Den største er nok Alle tiders Kogebog.

På Alle tiders Kogebog kan du også melde dig som bruger og lave din egen opskriftssamling, med de opskrifter, der passer dig og din hudholdning. Ligesom der jo ikke er noget i vejen for, at du henter opskrifterne ned på computeren fra de forskellige opskriftsdatabaser. Det vil give dig mulighed for at gemme dem i almindelige Worddokumenter. Og det gør, at du kan gå ind og redigere dem selv. Eller skrive kommentarer.

 

Astrid

4 Comments

  1. Hej,

    Interessant indlæg, og du kan nok have ret i at nogle gange, så kan man ikke helt stole på de mængder angives i opskrifter. Jeg laver selv meget mad udfra opskrifter (driver min egen hjemmeside med opskrifter og laver maden så jeg kan tage billeder af den), og det kan godt give problemer med mængden af ingredienser osv.

    • Har godt set, den udkom – endda for nogen tid siden. Jeg regner med at skrive om den på et tidspunkt. Må jeg hente et billede fra jeres hjemmeside?

  2. Jeg kan godt se, hvad du mener og må tildels give dig ret.
    Dog kan man nå langt med at planlægge ugens menu i forvejen. Har du været nødt til at købe noget meget specielt hjem, kan du således sørge for at denne råvarer indgår i en anden ret i ugens løb.

    Kommer du i problemer, er du meget velkommen til at spørge mig om en ide. Du finder en kontaktformular på min madblog.

    Venlig hilsen

    Hanne

Skriv et svar til Hanne Eeg Jensen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *