Sådan udnytter du tilbudene alligevel

Nogle vil nok sige, at tilbudsvarer er det, man holde sig langt væk fra hvis man vil undgå at smide mad ud. Og det er sådan set både rigtigt og forkert. For køber man ind på må og få – og flere gange gennem ugen, er det ikke smart. Så kan det godt være, at man skal holde sig fra de 10 bananer for en tier – og bare købe dem, man skal bruge. Men er det del af en større plan, er der intet i vejen for det. Bare man ikke køber noget blot fordi det er billigt.

Det kræver en vis selvdisciplin. Tilbudene er ofte sat meget fristende op. Og det indebærer ofte, at man skal købe madvarer i større portioner end man normalt ville. Og det er lavet så det nærmest er meningen, at du skal forkøbe dig på et eller andet. Forretningerne vil gerne sælge sig så meget som muligt. Men de tænker ikke på, om du er i stand til at få det hele brugt. Det skal man selv regne ud. Gør man det, er der til gengæld penge at spare!

Tilbudsaviserne – brug dem

Udnyt tilbudsavisernes tilbud, men tænk dig om

Køb ikke madvarer blot fordi de er billige - du skal vide, hvad du vil bruge dem til

Når du laver madplanen, kan du sagtens tage udgangspunkt i tilbudsaviserne. Hvis det er en del af den madplan, du laver, er det jo  noget, man tænker igennem. Og ikke bare noget, man vælter ned i vognen fordi det er på tilbud. Der er en meget stor forskel på de 2 situationer. Hvis du har tilbudende med i planlægningen, har du tid og overskud til at tænke det igennem. De fleste magter ikke at gøre det i supermarkedet.  Men at købe madvarer blot fordi de er billige, giver ingen mening. Alt det, der ryger ud, er købt for dyrt, uanset hvor lidt det måtte koste!

Fidusen er at tage nemlig at tage det med ind i planlægningen – altså når man laver ugens madplan. Så er der god tid til at tage stillig til alle de ting, som kan være problematiske ved tilbudene – især når det handler om storkøb.

Tag stilling til tilbudene

  • Har jeg virkelig brug for det? I betydningen: Får jeg det brugt?
  • Hvor lang er holdbarheden? Der er ikke meget ved at købe 3 liter ymer for en ti’er – de fleste kan ikke nå at bruge det inden for holdbarhedstiden. Til gengæld kan du uden problemer udnytte et tilbud på billig pasta eller flåede tomater på dåse. Her kan du sagtens købe til ½ år – eller måske mere. Og så er der alt det midt imellem.
  • Hvad skal det bruges til? Ikke uvæsentligt, selvom mange tænker: Det er billigt – hvad det skal bruges til, finder jeg ud af senere. Hvis du ikke ved, hvad det skal bruges til, har du ikke brug for det!
  • Kan det fryses? Hvis det kan fryses, er det lettere at udnytte. Det giver ekstra holdbarhedstid.
  • Kan det deles op? Hvis man har en lille husholdning og gerne vil udnytte storkøb skal man gå meget højt op i dette. 3 rugbrød på tilbud kan for eksempel blive til 10 mindre pakker i fryseren.

Storkøb er ofte det man siger, at man skal være påpasselig med. Og det er også rigtig – for det duer ikke medmindre man har en plan. Man skal planlægge det ind i husholdningen. Men så kan man også sagtens udnytte det. Der er meget forskel på at skulle tage stilling i supermarkedet og skulle gøre det derhjemme.

Indkøbs- og madlavningsrealisme

Man man skal huske at have realismen med. Man kan godt forestille sig alt det, man kan gøre for at udnytte madvarerne. I den sidste ende er det ikke tanken, der tæller. Det der betyder noget er, hvad man rent faktisk får gjort. Så tag også stilling, hvor meget du har tid til at lave når det kommer til stykket. Vi er ikke altid lige realistiske når det handler om, hvor meget tid og energi, vi har tænkt os at lægge i køkkenet.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *