Skal kartofler (absolut) skrælles?

..med tryk på skal! Her deler vandene sig. Nogle synes, at kartofler skal skrælles for at være “rigtige”. Jeg har selv haft den holdning, at kartofler kun skulle skrælles hvis det var absolut nødvendigt.

Hvis de ellers er pæne og bare kan vaskes/skrubbes rene, kan jeg ikke se nogen grund til at de skulle skrælles.

Skræller du kartoflerne?Det tager en pokkers til at skrælle kartofler (så umiddelbart er min holdning baseret på dovenskab). Og en stor del af kartoflen ryger ud i form af kartoffelskræller. Og jeg kan ikke se, at de smager bedre når de er skrællede. Så alt i alt skræller jeg kun kartofler hvis de er til kartoffelmos eller kartoffelsalat.

Skræller vi vitaminerne væk?

Og så hører jeg til den generation, der har fået tudet ørerne fulde med, at alle vitaminerne sidder lige under skrællen. og måske har udledt af det, at det sikreste må være ikke at skrælle det væk?

Eller til gæster – for det er bestemt ikke alle, der deler min holdning til kartoffelskrælning. De synes nok, jeg springer over hvor gærdet er lavest – og det har de sådan set ret i. At der så er en miljømæssig fordel – altså mindre madspild – er selvfølgelig ikke nogen skade til, men det var ikke det, der oprindeligt motiverede mig…

Og nu vi er ved det, er det meget forskellig, hvor meget der går til spilde – alt efter hvilken kartoffelskræller, man bruger. Det er så også værd at overveje, hvis man hører til dem, der ikke bryder sig om uskrællede kartofler.

og nu vi er ved det, er det vel heller ikke nødvendigt at skrælle gulerødder?

Astrid

One Comment

  1. Ja, det er rigtigt at kartoflerne holder sig sundere, hvis skrællen får lov at blive siddende 🙂 Og hvis den ellers skylles grundigt, er smagen også fuldstændig identisk med kartofler uden skræl. Det kan dog variere lidt i forhold til sorten, hvor “lækker” skrællen er. Om sommeren og om efteråret, når kartoflerne lige er blevet hevet op af jorden, er skrællen tynd og nem at tygge – når vi kommer længere ind i vinterhalvåret, begynder det at blive svært at opdrive kartofler med en nogenlunde tynd skræl.
    De kan selvfølgelig stadig spises, men oplevelsen er ikke den samme.

    Kartoffelskrællen kan dog altid spises, og er bedst når den kommer fra uvaskede kartofler – du kan eksempelvis prøve at lave Potato Skins en dag – søg på Google, og du vil finde en masse superlækre opskrifter fra det Amerikanske køkken 🙂

Skriv et svar til Thomas Løwe Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *