Tager du altid indkøbsvognen?

Når du er i supermarkedet, tager du så altid en vogn? De fleste gør det nok – for det er jo det nemmeste. Og det er rigtigt nok. Men dette har en lille “bivirkning”, som mange sikkert ikke tænker ret meget på.

For ligesom det er nemt at købe ind på denne måde, er det også meget nemmere at impulskøbe, når man bruger vognen. Der ryger nemt lidt ekstra med, når man har en vogn. Og det er i bund og grund de kød, der ikke er planlagte, der laver madspildet. Det er noget, vi falder for – uden helt at  vide, hvad vi skal bruge det til. Som forbruger tænker man ikke nødvendigvis på dette. Men til gengæld kan man være sikker på. at supermarkederne udemærket godt ved det. Og handler efter det. Der står altid masser af vogne bekvemt til rådighed.

Er det besværet værd?

Indkøbsvogn: Hvis du tager indkøbsvognen, kommer du nemt til at købe for meget.

Der er god plads i indkøbsvognen. Ikke mindst til impulskøb...

Så hvis du ikke skal have mere end det, der kan være i en kurv, kan det være en god ide, at nøjes med den. Har man ikke så meget plads og skal man slæbe ekstra, bliver man helt automatisk meget selektiv i sine krav. Og skal man oven i købet transportere det på cykel, bliver man endnu mere skarp til at regne ud, hvad der er brug for og ikke brug for. Men det er selvfølgelig at tage det hele en tand længere. Pointen er egentlig bare, at det bliver alt for nemt at købe impulsivt. Jeg har i hvert fald lagt mærke til, at mine indkøb bliver meget mere præcise på denne måde.

Dit modtræk med supermarkedernes startegi

Dermed ikke sagt, at man  altid skal handle med kurv i stedet for vogn. Det kan sagtens gå hen og blive for besværligt, hvis man skal handle stort. Man skal bare være klar over, hvordan det fungerer. Butikkerne er – i sagens natur – ude på at sælge mest muligt. Men det er ikke dem, der skal  tage stillig til, om du har råd til det – eller brug for det. Eller kan nå at få det brugt. Butikken er indrettet på, at du skal købe mest muligt. Det er ikke tilfældigt.

Indkøbslisten igen igen

Sådan forholder det sig – og det får vi næppe lavet om på. Men hvis vi er klar over tingenes tilstand, kan vi lave vores egne modtræk. Enten ved ikke at gøre det for nemt for os at impulskøbe. Eller blot ved at købe systematisk ind. Altså ved at vide på forhånd, hvad man skal købe – og så holde sig til det.

Og der får vi brug for en indkøbsliste. Indkøbslisten er nok det bedste modtræk. Her har du nemlig på forhånd afgjort, hvad du har brug for. Og hvis du følger den, styrer du behændigt uden om alt hvad der hedder impulskøb. Hvis det ikke står på indkøbslisten, betyder det, at du ikke har brug for det. Så enkelt kan det være. Og har du bestemt dig på forhånd, kan selv ikke den mest snu supermarkedsindretning vippe dig af pinden.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *